Fosforlu Kalem Nasıl Üretilir ?

17/03/2021
Fosforlu Kalem Nasıl Üretilir

Fosforlu Kalem Nasıl Üretilir ?

Fosforlu kalem, siyah veya opak mürekkep yerine saydam flüoresan mürekkeple dolu bir keçeli kalemdir. İlk kalem 1963'te Dr. Frank Honn tarafından icat edildi ve HI-LITER markası kullanılarak Carter's Ink Company tarafından üretildi. 1975 yılında Carter's Ink Company'i satın alan Avery Dennison Corporation markaya sahip oldu. Schwan-Stabilo, 1971'den beri keçeli yazma cihazları üretmektedir. 2003 yılında şirket adını Stabilo International olarak değiştirdi

Söz konusu fosforlu kalemler olunca donuk renkler düşünülemez. Bir vakum yoluyla plastik tanecikler bir kaba boşaltılır. Kırmızı renktekiler bir ısıtma tüpünün içinde eritilerek tüm karışımı renklendirir. Mekanikleştirilmiş bir çelik cıvata eriyen plastiği kalem kalıplarına iter. Uygulanan baskı 350 fil ağırlığına eşittir. Suyla soğutulan yeni kalıplanmış kalem kovanları bir kenara alınır. Ardından renksiz kalem kovanları taşıma düzeninin içerisine düşürülür. Tebeşir parçalarına benzeyen fakat polyesterden yapılmış olan mürekkep hazneleri şafta aktarılır.

Bir robot kolu yoluyla plastik kovanlara sıkıştırılır. Arka uç tapası da aynı şekilde takılır. Tapalar robot koluna düşer ve robot koluyla kalemin arkasına itilirler. Bir boya konsantresi su kabına damlatılır. Sadece 10 gram ya da 10 damla, suyu kırmızıya dönüştürmek için yeterlidir. Hali hazırda suyun içinde bulunan nem tutucu mürekkebin kalemin içerisinde kurumasını engeller.

Daha sonra mürekkebin kalınlığı ölçülür. İçine çelik bir sonda konulur ve sonda döner. Bir sayaçla hız ölçülür. Sondanın çok hızlı dönmesi mürekkebin çok ince olduğunu, çok yavaş dönmesi ise karışımın çok kalın olduğunu gösterir. Dakikada dört devir olduğunda mürekkep doğru kıvamdadır. Mürekkep bir vakum pompası yoluyla 6 inçlik çelik iğnelerine çekilir. Bir robot kolu iğnelere mürekkep enjekte ederek onları polyester haznelerine iter. Mekanik titreşimle sıkıştırılmış hava kombinasyonu kalem uçlarını taşıyan bir taşıma kemerini çalıştırır. Kalem uçları onları dairesel bir iticiye götüren mekanik bir kıskaca düşerler.

İtici kalem uçlarını kalemlerin içine tıkar ve kenetlenmelerini sağlar. Oluşan etkiyse haznedeki mürekkep çekilir. Taşıma kemeri kapakları mekanik bir tutucuya taşır. Tutucu da onları kalem uçlarının üzerine geçirir. Şimdi sıra kırılma testinde. Plastikler kalemlerin çember çizmeleri sırasında onlara rehberlik eder.700-1000 arası çember bu ürün hattının kesinlikle başarılı olduğunu gösterir.


Yorumlar

Hiç mesaj bulunmadı

Görüşünü yaz
Kapat
Size daha iyi bir alışveriş deneyimi sunabilmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için çerez politikamızı ve kişisel verilerin korunması hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum.