Kurşun Kaleme Neden Kurşun Kalem Demişler?

04/03/2018
Kurşun Kalem

Kurşun Kaleme Neden Kurşun Kalem Demişler?

Kurşun kaleme kurşun denilmesinin nedeni bilgi eksikliğinden kaynaklanıyor. Kurşun kalem ilk bulunduğunda içinde kullanılan grafitin o dönemlerde kurşun olduğu düşünülmekteydi. Bu yüzden kurşun kalem diye anılmıştır.

Kurşun kalemden ilk defa Alman-İsviçreli doğa tarihçisi Conrad

Gesner 1565 yılında bahsetmiştir. Yine Conrad Gesner grafitin kurşun

olmadığını daha sonra anlamış ve grafitin farklı bir malzeme olduğuna

kanaat getirmiştir.

Grafitin kullanılmaya başlanması

Grafit parçalarını Sibirya Türkleri kullanmış ve ismine “Kara Taş” adını vermişlerdir.Bu bilgi yaklaşık 1 yy.dan itibarendir.Türklerden Ruslara geçen kalem, Rusça ‘da Карандаш (karandaş) adını almıştır. İsviçreli kalem markası Carandache de markasını bu isimden almıştır.

1565 yılında, bazı kaynaklara göre ise erken 1500 yıllarında Borrowdale Kilisesi, Cumbria, İngiltere yakınlarındaki Seathwaite kentlerinden ilk kalem taslakları ortaya çıkmıştır. Bu taslaklar, koyun işaretleme ihtiyacının bir ürünün olarak ortaya çıkmıştır. Grafitin bu ihtiyaç için son derece saf, sağlam kolayca şekil alabilir olması, kullanılmasında büyük rol oynamıştır. Zamanla grafit değerlenmiş ve kullanım alanları artmaya başlamıştır. Ancak grafitin bu ilk hali kullanışsız olup çeşitli formlarda etksini kaybedebilen bir maddeydi. Bunun üzerine grafit yünlerle, daha sonra ise sopalarla kullanılmaya başlandı. Artık grafit giderek kalem halini alıyordu. İlk denemeler, toz haline getirilmiş grafit, kükürt ve antimon kullanılarak yapılan blok kalemlerdi. Yapılarında ahşap kullanılıyordu. Çubuk kalemler artık zararsızdı ve artık grafit zehirli değildi.


Yorumlar
Daha fazla ayrıntı verirseniz iyi olur
Kalem, Arapçada "kısaltmak" anlamına gelmektedir. Bittikçe ucu açılan kalem kısaldığından muhtemelen bu isim verilmiştir.
bir sonraki blog yazımızın konusu kaleme neden kalem demişler olsun ozaman
Peki kaleme neden kalem denmiştir
Teşekkürler
Bilgilendim çok teşekkür ederim
Çok teşekkür ederim size
Görüşünü yaz
Kapat
Size daha iyi bir alışveriş deneyimi sunabilmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için çerez politikamızı ve kişisel verilerin korunması hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum.